Ismertetők

Ismertetők

Mi a különbség a látásellenőrzés és a látásvizsgálat között?

A látásellenőrzés során a szakember ellenőrzi, hogy szabad szemmel, illetve a már meglévő korrekcióval megfelelően lát-e az ember. Megállapítja, hogy indokolt-e egy hosszabb látásvizsgálat. Egy eldöntendő kérdésre ad igen/nem választ.

A látásvizsgálat egy hosszabb folyamat. Feltárja az ember szemészeti előéletét, már tudott belgyógyászati betegségeit, melyeknek lehet hatása a szem egészségére. A szem vizsgálata során fény derülhet egyelőre még nem tudott belgyógyászati betegségekre is. A vizsgálat eredménye alapján látásjavító eszköz készíthető: kontaktlencse vagy szemüveg formájában.

<o>

Mit tehetek a szemem egészségéért?

A rendszeres ellenőrzésen túl fontos, hogy mindig megfelelő megvilágítás mellett olvassunk, dolgozzunk. Hosszútávú munka vagy olvasás közben néha váltsunk fókuszt: nézzünk messzebbre, ezzel pihentetve a szemet. Az UV sugárzás káros hatásai ellen védekezzünk megfelelő napszemüveggel, UV szűrős lencsével. Használjunk személyre szabott, szakember által elkészített szemüveget.

<o>

Hogyan ápoljam a szemüvegemet?

A szemüveget mindig két kézzel kell le- és felvenni, levéve lehetőleg tokban tárolni, hogy védjük azt az erős behatások ellen. Szilárd szennyeződések ellen langyos vizes lemosás után az erre a célra kifejlesztett tiszta, mikroszálas törlőkendővel való áttörlés javasolt. A mikroszálas törlőkendők moshatóak, így többször használhatóak, mint az egyszer használatos, papír alapú törlők. Anyaguk magához vonzza az apró szennyeződéseket és nem sérti fel a szemüveg rétegeit.

<o>

Főbb szemüveglencse típusok:

A különböző látásproblémákra különböző lencsefajtákat hoztak létre.

Az egyfókuszú lencsék egy bizonyos távolságra adnak megoldást: vagy közelre, vagy távolra, vagy munkatávolságra.

A bifokális lencsék két távolságra használhatóak: távolra és közelre, viszont köztes távolságokra nem ad megoldást. A két rész között a lencsén esetleg zavaró válaszvonal húzódik.

Ennél kényelmesebb viselni és teljeskörűbb megoldást nyújtanak a multifokális vagy progresszív lencsék. Itt a távoli és közeli zóna között folyamatosan változik a dioptria, így munkatávolságra is éleslátást biztosíthat. Kiváltja a több szemüveg cserélgetését, egyszerűbbé téve életünket.

 

 

 

Kapcsolat
1164 Budapest Szabadföld út 18.
(Cinkota Egészségház 3. sz. üzlet)